Proč / Mám pořizovat bezpečnostní prvky? 1. díl seriálu

proc-porizovat-bezpecnostni-prvky-1

Vše je o přístupu - nejen u bezpečnosti

Každý rodič, ať už novopečený, nebo mazák, má k různým věcem různý přístup. To samé platí o jeho obavách o dítě. Nicméně jsou tu holá fakta. Děti, když se učí chodit, padají a naráží (nejen) do nábytku. Jsou zvídavé a lezou, kam by neměly (šuplíky, skříně, okna!). Takže teď je na každém, jak se k tomuto postaví.

Nikomu žádné ochranné prvky nevnucujeme. Snažíme se ale upozornit na reálné hrozby a nabídnout možnosti, jak se s nimi vypořádat. Určitě je přehnané mít oblepenou každou hranu a každý ostrý roh. Nicméně řešit toto vždy až po nějakém pádu a nedej bože zranění je také pozdě, což?

 

Přístup se může zkušenostmi změnit

Na začátku jsme "hrdinové" a můžeme si říkat, že pár drobných pádů snad nemůže ničemu uškodit. Přeci nechceme mít doma uplakánka, který se při sebemenším ťuknutí do hlavy rozpláče. Ale ejhle... Jednou spadne z gauče hlavičkou napřed, pak škobrtne o vlastní nožku a narazí na hranu botníku... A přístup se mění.

Skutečnost, že domácnost v nějaké, třeba i minimální míře, upravíte pro větší bezpečí dětí, není přeci vůbec nic špatného. Ani tím nijak dítě nerozmazlujeme. Prostě a jednoduše ho neinvazivně chráníme od zbytečné újmy, kterou si může způsobit, ale dítě není nijak omezováno. A v tom je to kouzlo! Stále bude padat. Pořád se bude učit. A ano... určitě si i pořídí nějakou tu bouli, nebo modřinu. Tomu se jednoduše nevyhneme.

Když se rozhodnete prvky umístit až ve chvíli, kdy odhalíte místa ve kterých dítě často padá, je většinou pozdě. Hlavním důvodem je, že najednou si Váš malý miláček všimne, že je doma něco nového. Jiného. Co nezná (ochrany rohů a hran). Takže co s tím? Prozkoumat a ideálně to zkusit vzít. Proto, jak i více rozebereme v dalším článku, doporučujeme instalaci ještě v období batolení.

 

Lépe zranění předcházet, než řešit následky

Kdybychom se tu bavili o vybavení za tisíce, které si nemůže dovolit každý, a je potřeba nákup vybavení důkladně zvažovat, tak prosím. Ale desetikorunové položky? Nákup za několik set korun může pořešit tolik, co my jako rodiče prostě a jednoduše nedokážeme vždy uhlídat.

Sami víte, nebo brzy poznáte, že děti jsou všude a nikde. Jedno dítě prý žádné dítě. No v porovnání se dvěma a více jistě. Avšak i jedno může být "poděs" (v dobrém :-)), a o zranění není nouze.

Zodpovědnost za děti je vždy pouze a jen na Vás. Oni si o nic moc zatím říci nedokáží a už vůbec si nemohou uvědomit, co jim při jednání hrozí.

Udělejte to za ně. Chraňte je. Rádi Vám s tím pomůžeme.

 

 Fotografie od:

unsplash-logoLubomirkin