Jaké hrozby na děti doma číhají? 3. díl seriálu

joanna-kosinska-354578-unsplash

Nebezpečí číslo 1 = nábytek

Málo kdo se bez něho obejde a je nezbytnou součástí prakticky všech domácností. Většinou bývá ze dřeva a v různé kombinaci s dalšími materiály. Na plastový nábytek byste nejspíše ani žádné ochranné prvky nepotřebovali, ale ten najdeme asi jen v dětských koutkách a hernách. Vše ostatní má ostré rohy a hrany, které dokáží dětem nehezky ublížit.

 

Na co všechno si dát pozor?

Kdybychom si to chtěli zjednodušit, napíšeme že na všechno :-) Ale pojďme si říci, co je nejčastěji dětem nebezpečné:

  • konferenční stoly a noční stolky
  • nízké skříňky (např. jako součást obývacích stěn)
  • jídelní stoly
  • botníky
  • židle
  • madla u šuplíků a skříněk
  • knihovny, komody aj. vyšší volně stojící skříně
  • dveře (do místností i posuvné, např. šatní skříně)

 

A jak tohle všechno zabezpečit? Je to vůbec nutné?

Jaké prvky použít Vám rádi navrhneme. Zavolejte na 777 917 360, napište na info@babysafe.cz, použijte náš chat, nebo postačí projít si naše kategorie v menu. Do jaké míry ale svou domácnost zabezpečíte proti úrazům je samozřejmě pouze na Vás. 

 

Nebezpečí číslo 2 = okna

Když pomineme to "nejmenší zlo" které mohou okna zavinit, což jsou skřípnuté prstíky, tak pak je tu ta nejhorší varianta. Pád z okna. A je vesměs jedno, jestli bydlíte v 1. patře, nebo 8. Jestliže nemáte sklepní byt, kde dítě vyleze maximálně na trávník před domem, pak jsou okna jednoduše hrozbou.

 

Většina rodičů si přeje mít možnost je zajistit neinvazivně, tedy bez nutnosti např. vrtat. Je to pochopitelné. Nejde o levnou záležitost a díra je díra. Ta už v okně zůstane. Avšak jsou i takové zámky, které při instalaci nijak neporušují viditelnou vnější část oken. Máme je nyní objednané (září 2018) a jakmile budou naskladněny, článek upravíme a najdete zde odkaz k produktu. Zde je současná nabídka zámků na okna.

 

Nebezpečí číslo 3 = vše, na co se dá vylézt

Jakékoliv vyvýšené místo znamená riziko. Děti pak rády lezou kamkoli nahoru, protože najednou vidí více, jsou vyšší a mají z toho přirozeně radost, že se někam dostaly. O to bolestnější však může být pád, protože slovo "zábrany" děti ještě dlouho nebudou mít ve svém slovníku (ale toto může být pochopitelně individuální).

Každopádně při učení se "jak slézt dolů" se zřejmě nikdo pádu nevyhne. Jsou různé varianty, jak děti ochránit. Vyrábějí se různé "pěnové/textilní helmy", ale těžko říct, zda ji dítě vydrží mít celý den na hlavě. Asi málo které. Navíc v létě nosit v těch vedrech ještě helmu, které sice nepokrývá celou hlavu, ale jinak není příliš prodyšná... to asi nechcete. Pokud dcera/syn nejsou extrémní skokani :-) Zatím jsme shledali více důvodů, proč je nepoužívat, tudíž je v naší nabídce nenajdete. Jestli ale budete chtít více informaci, napište nám a případě je pro Vás extra objednáme.

 

Nebezpečí číslo 4 = zásuvky a elektřina

Máte-li ve své domácnosti volně přístupné zásuvky, pak by pro Vás měly být bezpečnostní krytky samozřejmostí. Elektrické zásuvky, kam se i Vy sami těžko dostanete (za skříní, za postelí apod.), relativně nepředstavují hrozby. Ostatní však ano, a to smrtelnou. Mějme toto na paměti! 

 

Nebezpečí číslo 5 = volně stojící/dostupné předměty

Svítíte si v obývacím pokoji stojací lampou? Dáváte si na noční stolek různé krémy, budíky apod.? Zdobí obývací stěnu vázy, nebo jen praktický set-top box? Všechno to jsou lákadla pro naše malé nezbedníky. Poznávají svět a co je (i není) na dosah, to je nutné prozkoumat.

Vše, co není nezbytné, raději přemístěte výše, nebo uložte. Jednoduše takové věci dejte pryč z dosahu našich zvědavců. Předejdete tak poškození/rozbití věcí i poranění dětí.

Máte pračku s plněním z předu? Může se jevit jako výborná skovka, nebo prostor, který se rozhodně musí probádat. Co se dětem jeví jako úžasná zábava je v reálném životě často jinak. Zavírejte pračky, ždímačky, sušičky. A nejlépe je ještě opatřete dětskými zámky.

 

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash